Wie is de beste? Bespaar geld, doe niet mee

Wie kent dat nou niet? Je hebt net een nieuwe auto en de volgende dag heeft je buurman er ook één, maar dan wel eentje die net iets groter, luxer en duurder is.

Ik kan me nog goed herinneren dat mijn vader een nieuwe scanner had gekocht. Hij was er heel blij mee en vertelde dit gelijk aan iedereen die het wilde horen. Zo ook aan één van zijn zussen. Het heeft geen halve dag geduurd of deze zus had ook een scanner. Maar dan natuurlijk wel eentje die iets beter is en ook nog een nieuwe printer erbij.

Voor wie deze competitie kan betalen, zal het geen probleem zijn. Die kan kopen wat hij wil en zal altijd de winnaar zijn en blijven. Maar helaas is dit maar voor een klein deel van de bevolking weggelegd. De meeste mensen kunnen het zich niet veroorloven om steeds meer nieuwe, duurdere en luxere spullen te kopen. Met als gevolg schulden.

In de maatschappij zoals hij vandaag de dag is, is het lastig om hier niet aan mee te doen. Het begint al bij de kinderen, hoe klein ze ook zijn. Ouders strijden met elkaar door hun kind zo duur mogelijk te kleden. Een kinderfeestje kan niet duur genoeg zijn, want je wilt toch wel dat je kind erbij hoort? En de traktaties op school? Hoe groter, hoe beter. Maar wat leer je je kinderen hiermee. Het is okee, om je geld over de balk te gooien? Alleen geld is belangrijk? Je kunt niks leuks doen, zonder dat het veel kost?

Hoe moeilijk het ook is, probeer de verleiding te weerstaan en doorbreek het patroon. Met weinig middelen kun je al een hele leuke traktatie maken en een kinderfeestje waar nog weken over nagepraat wordt organiseren. Ben je niet zo creatief? Even rond googlen zorgt voor een berg ideeën.

Maar hoe weersta jezelf de verleiding om nieuwe en vooral duurdere spullen dan de buurman te kopen? Kijk naar wat jezelf hebt en niet naar wat een ander heeft. Wees tevreden met wat je hebt. Bedenk wat je nou echt belangrijk vind in het leven. Probeer je voor te stellen dat je aan het einde van je dagen bent. Hoe kijk je terug op je leven? Wat was toen belangrijk? Ging het je nou echt om al die spullen of zijn het juist je vrienden, familie, kinderen die het leven de moeite waard maakte?

Relevante artikelen:
beuinigen op aankopen
kwantiteit versus kwaliteit
speelgoedtips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*