Waarom een budgetkerstmenu?

Met kerst willen we lekker, maar ook luxe eten. Lekker en luxe is vaak duur. Met als gevolg dat er meer geld aan het kerstdiner uitgegeven wordt dan normaal. Niet iedereen kan of wilt deze kosten betalen. Toch kun je met simpele en vooral goedkope ingrediënten al een lekkere maaltijd op tafel toveren die de charme van een luxe kerstdiner heeft. Lekker eten hoeft tenslotte niet duur te zijn.


Zo zijn de kosten voor het maken van een tonijncocktail voor 4 personen
-blikje tonijn 1,19
-sla 0,45
-knapperbolletjes 0,45
-ui 0,15
-ketchup 0,05
-mayonaise 0,05
-cocktailsaus 0,05

Totaal: 2,39 per persoon kom je dan uit op 0,60

En dan kun je de meeste van de producten vaker gebruiken. Uien koop je met meerdere in een net en je hebt voor het recept maar een kwart van 1 ui nodig. Wat overblijft van het aangesneden ui kun je verwerken in de soep of opbakken voor bij het vlees. De sausen gaan lang mee en voor de tonijncocktail heb je maar een beetje nodig. Knapperbolletjes passen altijd goed bij een salade, maar ook voor in de soep zijn ze lekker. Wat overblijft van de sla kun je gebruiken voor een salade of als decoratie. Bijvoorbeeld asperges (uit pot) in ham gerold kun je op een schaaltje leggen met daaronder een paar blaadjes sla. Het geheel ziet er gelijk een stuk luxer uit.
Mocht je wat van het tonijn mengsel over hebben. Beleg een broodje dan eerst met de sla die over is en dan doe je daar wat tonijn mengsel op. Het groen zorgt er voor dat het broodje er net iets smakelijker uit ziet.

En zo kun je veel geld besparen. Gebruik niet alleen ingrediënten die goedkoop zijn, maar let er op dat je ze nog vaker kan gebruiken. Ook kopen in het seizoen bespaart veel. Zo zijn druiven op dit moment drie euro, maar in de zomer kosten ze twee euro. En dat geld voor heel veel producten. En wat dacht je van diepvries. Al een diepvriesvis uit een plastic zak geprobeerd? Tilapia en zalm zijn uit zo’n zak een stuk goedkoper dan vers van de visboer. Voor bij een vis als Tilapia die uit Afrika komt kun je een groot vraagteken zetten hoe vers deze nog is bij de visboer. De vis wordt na vangst gelijk diepgevroren en is bij de visboer net zo vers als dat je uit een plastic diepvrieszak koopt en ontdooit. Maar in de prijs scheelt het heel veel.

Zo zou je ook nog een rondje markt kunnen doen als deze er vlak voor kerst staat. Vaak hebben ze op de markt verse produkten voor een kleine prijs,

Andere manier op het kerstdiner te besparen
-Eten bij familie en vrienden
-Hapjesbuffet waarbij iedereen iets meeneemt
-Het diner verdelen. persoon 1 zorgt voor voorgerecht, persoon 2 hoofdgerecht, persoon 3 bijgerecht, persoon 4 nagerecht
-Maak gebruik van ingredienten die in het kerstpakket zitten.

Relevante artikelen:
recept tonijncocktail
Amerikaanse fuif
de markt
voordelig boodschappen doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*