Ieder kind heeft recht op de Sint

Het Sinterklaasfeest wordt al jaren lang in ons land gevierd. We kregen niet alleen bezoek van Sinterklaas toen we zelf nog kind waren. Hij kwam ook al bij onze ouders op bezoek in hun kinderjaren. Het is iets wat er echt bij hoort.

Maar wat houdt dat feest tegenwoordig in? Wat is er over van die gezellige familietraditie van vroeger? Tegenwoordig worden kinderen, zowel op school als op de televisie overspoelt met Sinterklaas en zwarte piet. Uiteraard kunnen de winkels (die ook alvast met de kerstman begonnen zijn) hier niet bij ontbreken.

Op tv zien ze dat ze de schoen moeten zetten. Een gezin komt in beeld. Alle kinderen hebben bij hun schoen een kadootje gekregen. Hoe kan jou kind dan nog de volgende op school aankomen met een pepernoot of mandarijn bij de schoen? We zijn met zijn allen op zoek naar Sinterklaas geld. Je kunt zo’n stickervelletje wel kopen voor twee euro.

En dan moet de Sint nog zijn verjaardag vieren. Soms lijkt het wel een wedstrijd voor wie de meeste, mooiste en duurste kado’s heeft gekregen. Honderden euro’s voor kado’s die na een paar weken al weer in een hoek gesmeten worden.

En wat dacht je van de kerstman? Sinterklaas is goed en wel weer terug naar Spanje en hij doet zijn entree. Steeds meer gezinnen laten ook deze beste man in huis komen. En zo kun je je kind gaan uitlegen waarom de kerstman toch echt ons huisje zal overslaan.

Voor een gezin met een gemiddeld inkomen kunnen deze feestdagen al een hap uit je portomonee zijn. Je wilt tenslotte dat je kinderen mee kunnen doen. Maar wat dacht je van de gezinnen met een minimum inkomen. Gezinnen die deze hap toch echt niet kunnen missen. Hoe moeten zij hun kinderen uitlegen waarom Sinterklaas niet bij hun langs komt, ondanks dat ze nog zo lief zijn geweest?

Misschien moeten we eens gaan nadenken over hoeveel kado’s we zelf nodig hebben? En met welk speelgoed wordt eigenlijk nog gespeeld? Het meeste is nog als nieuw en er zijn zoveel kinderen die daar heel blij mee zouden zijn. Kinderen die anders geen Sinterklaas hadden gehad. Heeft tenslotte niet elk kind recht op een Sinterklaas? Het geloof in deze goed heilig man? Dat is iets wat de Sintklaasbank ook al dacht.

Meer over de sinterklaasbank en hun initiatief kun je lezen op Sinterklaasbank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*