Kwaliteit versus kwantiteit

Waar let je nou op wanneer je iets nieuws koop? In eerste plaats wil je het liefst alles zo goedkoop mogelijk. Nieuwe spullen kunnen tenslotte veel geld kosten. Als je dan op iets kunt besparen, is dat altijd mooi mee genomen. Maar is goedkoop wel altijd de beste koop. Ze zeggen tenslotte niet voor niet:”Goedkoop is duurkoop.”

Wat zegt de prijs over de kwaliteit van je aankopen? Soms kun je hier heel veel geluk mee hebben. Je koopt iets in een goedkopere winkel of iets wat sterk afgeprijsd is. Het gaat nog jaren mee en de kwaliteit zou niet minder zijn geweest dan een duurdere variant. Maar je kunt er ook veel pech mee hebben.


Een paar jaar terug, toen mijn zoon net één was. Heb ik een winterjas voor hem gekocht van tien euro bij een goedkopere kledingwinkel. Ik was gewend dat hij hard groeide en binnen een paar maanden er toch uit gegroeid was. Zonde om dan een dure jas te kopen. Daar heb ik me zwaar in vergist. Na twee maanden zat de jas vol losse draden en viel al half uit elkaar. Ik heb toen een nieuwe jas gekocht voor hem bij dezelfde winkel voor ongeveer dezelfde prijs. Na een paar maanden precies hetzelfde probleem, maar hij was er in ieder de winter mee doorgekomen. Mijn tweede vergissing zat hem in de groei. Mijn zoon groeide niet zo hard meer. Naderhand las ik ergens dat kinderen vooral het eerste jaar heel hard groeien, maar dat de groei daarna veel langzamer gaat. Af en toe een groeispurt, maar wanneer ze die hebben is per kind verschillend. Conclusie, hij kan langer met een jas doen dan in zijn babytijd. Had ik meer geld uitgegeven voor een kwalitatief betere jas, was ik net zoveel kwijt geweest, maar had ik de aankoop maar eenmalig hoeven te doen.

Het jaar daarna heb ik dat dan ook gedaan. Een jas van dertig euro en een maatje groter, zodat hij er heel de winter mee door kon. Tot mijn grote verbazing kan de jas zelfs nog langer mee dan gedacht. We zijn al weer een jaar verder en hij past nog steeds. Er is geen draadje of andere beschadiging te zien. Alsof ik hem pas gekocht heb.

Een ander voorbeeld is speelgoed. Dan denk je net dat ene leuke autootje of pop gekocht te hebben, valt het na een uur al uit elkaar. Ook al was het niet duur, toch zonde van die paar euro.

Zeker Duplo en Fisher Price gaan langer mee. Wij hebben al geregeld duplo tweedehands gekocht omdat het in de winkel toch wel duur is. Even een sopje en het is weer als nieuw. Onze kinderen zien niet of het uit de winkel komt of dat er al andere kinderen meegespeeld hebben. Ze zijn er net zo blij mee.

En zo zijn er nog meer voordelen te bedenken als je voor duurdere, maar kwalitatief betere aankopen gaat.

  • Een volgend kind kan de kleding ook nog aan en met het speelgoed kan langer gespeeld worden, door meerdere kinderen.
  • Je kunt de spullen makkelijker doorverkopen. Denk maar aan marktplaats, rommelmarkt, speelgoed/kledingbeurs of tweedehands kledingwinkel.
  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *