Koopverslaving, een vervelend probleem

Iedereen vind het leuk om iets te kopen. Wat heb je nou aan geld als je het nooit uit zou geven? Als je af en toe een keertje gaat winkelen is dat natuurlijk ook helemaal niet erg. Je hebt tenslotte wel eens nieuwe kleren en schoenen nodig. Kinderen groeien hard en hebben ook regelmatig iets nieuws nodig. En dan niet te vergeten de verjaardagscadeaus. Natuurlijk wil je jezelf ook wel eens een keer verwennen met een nieuw boek, cd, dvd of een tablet.

Maar wat als je niet zo af en toe eens gaat winkelen, maar dit wekelijks of misschien wel dagelijks doet? Of als je ziet dat je partner regelmatig met iets nieuws thuis komt? Zeker als je het geld niet hebt voor al die luxe boodschappen kan dat erg vervelend zijn. Je zult er vast samen al over gehad hebben. De rekeningen en het banksaldo bekeken hebben en tot de conclusie gekomen dat je het geld voor al die luxe gewoon niet kan missen.

Ondanks dat jij of je partner wel weet dat het gewoon niet kan, kan de drang om te gaan winkelen zo groot zijn dat het een koopverslaving is. Net zoals elke andere verslaving (roken, drank, gokken) is het niet zo makkelijk om hiervan af te komen.

Hoe stop je de koopverslaving?
-Voel je de drang om te gaan winkelen? Ga dan langs een goede vriend en buur en praat erover.
-Neem iemand mee als je gaat winkelen.
-Bouw het af. Winkel je nu nog dagelijks? Ga dan eerst naar één keer in de week, daarna één keer in de twee weken, maandelijks enz.
-Ruil deze verslaving om voor een andere minder schadelijke verslaving. Bijvoorbeeld sporten.
-Probeer voor jezelf erachter te komen hoe deze verslaving begonnen is. Een koopverslaving komt ergens vandaan. Denk aan een depressie, het opvullen van een leegte, eenzaamheid. Weet je wat het echt probleem is, pak deze dan met beide handen aan en schaam je niet om hier hulp bij te vragen, mocht je er alleen niet uitkomen.

Met een koopverslaving heb je vaak spullen die je echt niet nodig hebt. Zet deze te koop op internet of zoek een plaatsje tijdens de Koninginnemarkt. Een goede manier om weer wat ruimte in huis te krijgen en toch nog iets terug te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*