Hapjesbuffet, huzarensalade, gehaktballetjes in satesaus, zalmrolletjes

Voor het kerstdiner zou je als hoofdgerecht een hapjesbuffet kunnen doen. Denk maar eens aan gerecht als huzarensalade, gehaktballetjes in satésaus, zalmrolletjes enz. Om het buffet betaalbaar te houden kun je vantevoren met je gasten afspreken dat iedereen een hapje meeneemt.

Huzarensalade
Je kunt dit kant en klaar in de winkel kopen, maar je kunt het ook zelf maken.

Ingrediënten voor 4 personen:
-400 gram Aardappelen
-1 appel (granny smith of een andere harde zure appel)
-Augurk
-Hamblokjes
-klein blik erwtjes
-Mayonaise
-Zout
-Peper
Eventueel kerriepoeder, paprikapoeder, bieslook

Kook de aardappelen goed gaar. Giet ze af en koel ze door ze even in koud water te laten staan. Stamp de aardappelen fijn met een stamper. Voeg op eigen smaak wat mayonaise toe.

Snij de appel en augurk in blokjes en roer deze met een vork door de salade. Laat het blikje erwten uitlekken en voeg deze samen met de hamblokjes toe aan de salade. Roer ook deze met een vork er doorheen. Breng de salade op smaak met zout, peper en eventueel kerriepoeder, paprikapoeder, bieslook. Zet de salade even in de koelkast. Koud is hij het lekkerst.

De salade kun je in een schaal doen en zo op tafel zetten. Je kunt hem natuurlijk ook extra aankleden met sla, tomaat, gekookt ei, ananas, maïs enz.

Gehaktballetjes in satésaus
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de gehaktballetjes
-400 gram gehakt
-ketjap
-1 volle theelepel mosterd
-melk
-2 verkruimelde beschuiten of paneermeel
-eventueel gehaktkruiden

Voor de satésaus
-melk
-pindakaas
-ketjap
-ketchup
-eventueel sambal

Verkruimel het beschuit en doe deze in een kom. Doe er een klein scheutje melk bij, de mosterd en een scheutje ketjap, als het gehakt nog niet gekruid is zou je er nog wat gehaktkruiden bij kunnen doen. Doe het gehakt er bij en meng alles door elkaar.

Maak kleine balletje ter grote van een pingpongbal. Bak de balletje aan alle kanten bruin in de pan. Doe een scheut melk in de pan en voeg daar een eetlepel pindakaas aan toe. Naar eigen smaak ketjap en ketchup. Voor een pittige saus zou er nog sambal bij kunnen doen. Laat de saus al roerend aan de kook komen.

De balletjes zijn gaar als ze van binnen ook bruin zijn.

Tip: Als de saus te dik is kun je er extra melk bij doen. Bij een te dunne saus doe je extra pindakaas

Zalmrolletjes

Ingrediënten voor 4 personen
-1 tortilla
-sla
-mayonaise
-1 pak gerookte zalm
-huishoud folie

Leg een flink vel huishoudfolie op een bord en leg daarop de tortilla. De huishoudfolie moet groter zijn dan de tortilla. Besmeer de tortilla met mayonaise en leg daarop d blaadjes sla. Verdeel de zalm over de tortilla. Rol de tortilla dicht en doe het huishoudfolie er strak omheen. Leg deze even in de koelkast. Voor het beste resultaat kun je de tortilla het beste s’morgens of begin van de middag al maken.

Haal de tortilla uit de huishoudfolie en snij met een scherp mes de tortilla in stukken.

Tip: In plaats van tortilla kun je ook brood gebruiken. Snij de korsten van het brood af en maak deze plat met een deegroller.

Relevante links:
Amerikaanse fuif
Budget kerstmenu
recept tonijncocktail
Veelzijdigheid van de gehaktbal

Geplaatst in Voeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*