De veelzijdigheid van de gehaktbal

Niets is zo voordelig als voor meerdere dagen te koken. Door grote hoeveelheden, zoals bijvoorbeeld gehakt te kopen ben je vaak voordeliger uit, dan elke keer een paar gram. Waar je wel op moet letten is dat rauw gehakt niet lang goed blijft. Gehakt wat al gebakken is, zoals een gehaktbal kan wel een paar dagen in de koelkast bewaard blijven

Maar wat kun je met al dat gehakt? Je kunt het rullen voor door de pasta of nasi heen, je kunt er soepballetjes van maken, verwerken in een ovenschotel, saucijzen of worstenbroodjes van maken, maar je kunt ook gehaktballen maken.

Een gehaktbal smaakt prima bij gekookte groenten en aardappelen of een stamppot. Je kunt de gehaktbal ook bij pasta eten en met een satésaus smaakt hij heerlijk bij nasi of bami. Zo kun je meerdere dagen achter elkaar een gehaktbal bij het avondeten eten, maar er elke dag weer iets anders van maken. Gehaktballen die over zijn kun je nog prima een volgende dag tussen de boterham doen of in de diepvries voor een volgende keer.

Een gehaktbal kun je op meerdere manieren maken. Je kunt ballen maken zonder daar iets aan toe te voegen. Mijn moeder maakt ze met brood, melk en gehaktkruiden er doorheen. Zelf doen we er vaak verkruimelde beschuit of toastjes doorheen. Hierbij gaat dan nog ketjap,mosterd en een puntje sambal. Je kunt ook ei door het gehakt doen, maar let wel op dat het gehakt niet te soppig wordt. Mocht dit toch gebeuren kun je dit weer oplossen door meer beschuit/brood/toastjes of paneermeel doorheen te doen. Fijngesneden ui en chilisaus smaken ook prima in een gehaktbal.

Bakken doe je in een braadpan met boter. Je bakt de ballen aan alle kanten bruin. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Daarna voeg je wat water toe, tot de ballen ongeveer half onderstaan. Bij deze jus kun je voor de smaak en kleur een theelepeltje basterdsuiker, ketjap, gehaktkruiden toevoegen. Laat het nog tien minuten op een laag vuur sudderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*