Besparen door herbruik pepernoten en chocoladeletters

Nu Sinterklaas weer naar Spanje is hebben wij een overschot aan pepernoten en chocoladeletters. Heel lekker natuurlijk en je kunt ze gewoon opeten. Maar na een paar dagen wil je misschien ook wel eens iets anders.

Weggooien is zonde. Je kunt er gewoon iets anders van maken.


Pepernoten kun je verkluimen voor op de boterham, pannenkoeken, pudding of ijs. Je kunt er ook pepernotentaart van maken. Bij de kwarktaart uit pakken (tegenwoordig kun je ook alleen de kwarkvulling kopen zonder bodem) gebruik je de pepernoten voor de bodem. Verkruimel de pepernoten. Smelt boter in een pan en meng de kruimels hier door heen. Verder volg je het recept van het pak. Een paar overgebleven pepernoten kun je gebruiken als versiering.

Wat kun je met de chocoladeletters doen?
Je kunt hier schaafsels van maken (bij gebrek aan een rasp is een kaasschaaf ook heel handig). De schaafsels kun je net als de pepernoten kruimels gebruiken voor op de boterham, pannenkoek, pudding of ijs. Je zou er ook nog een chocolade saus van kunnen maken. Dit kan au-bain marie. Breek de chocolade in kleine stukjes en doe hier een beetje melk doorheen. Roeren tot het goed vermengd is. Als de saus te dun is, doe je er nog een beetje chocola doorheen, te dik dan een beetje extra melk. Als je au-bain marie te lang vind duren of te ingewikkeld vind, kun je de cholade ook smelten in de magnetron. Doe de chocolade in stukjes in een magnetron bestendig schaaltje. 30 sec in de magnetron. Daarna er uithalen en even doorroeren. Dan weer 30 seconden in de magnetron. Herhaal dit proces net zolang tot de chocolade voldoende gesmolten is. Roer er een beetje melk of water doorheen om de saus iets dunner te krijgen.

Naast een saus kun je de chocolade ook smelten om te gebruiken als glazuur voor koekje of gebak. Een ander idee is een chocolade fondue. Zet het pannetje met gesmolten chocolade op een warmhoudt plaat op tafel. Je kunt verschillende vruchten zoals aardbei, ananas en banaan gebruiken, maar ook lange vingers en spekjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*