Babyvoeding maken, makkelijk en voordelig
Vandaag de dag is er een groot assortiment babyvoeding beschikbaar. Potjes en kuipjes in alle vormen en maten. Allemaal hebben ze een leeftijd indicatie op het potje staan. Het begint met de vier maanden potjes waarvan de structuur van de voeding vloeibaar en zonder stukje is. Hoe ouder het kind hoe meer stukjes.
Maar wat zijn de kosten van al deze kant en klaar babymaaltijden? In ieder geval een stuk duurder dan als je de voeding zelf klaar zou maken.
Wij zijn pas begonnen met bijvoeding toen onze kinderen zes maanden waren. Er zijn meerdere methodes voor bijvoeding. De traditionele waarbij alles geprakt wordt. Net als bij de potjes begin je met een fijne vloeibare stukjesloze structuur. Dit kun je krijgen door de voeding met de staafmixer te mixen. Bij baby’s van zes maanden is het voldoende om te prakken. Probeer het wel zo fijn mogelijk te krijgen. Hoe ouder ze worden hoe groter je de stukken laat.
Een andere manier van bijvoeden is Rapley. Hierbij geef je je kind grote stukken. In plaats van met een lepeltje te voeden leg je deze op zijn bord voor hem neer en laat hem zelf pakken. Zo bepaald je kind zelf hoeveel hij wilt. Deze methode hebben we bij onze beide kinderen gehanteerd. Bij mijn zoon deden we er nog een prakje bij. Met Rapley kan het namelijk gebeuren dat ze alleen met het eten spelen en het niet opeten. Met een prakje er naast krijgen ze zeker iets binnen. Bij mijn dochter begon ik met de prakjes, maar dat werd al zo snel een lepelgevecht, dat ik na korte tijd overgegaan ben op Rapley. Dat gaat bij haar een stuk beter
Hoe maak je babyvoeding?
Doe de voeding voor de baby in een apart pannetje. Dit kook je op het moment dat je met de rest van het eten bezig bent. Je kunt ingrediënten gebruiken die je ook gebruikt voor je eigen eten. Zoals aardappelen, rijst, wortels, broccoli, bloemkool en vanaf ongeveer negen maanden kun je vlees en vis er aan toevoegen. Zeker als je baby al iets ouder is (ongeveer vanaf 9 a 10 maanden) zou je hem al aardig mee kunnen laten eten. Voeg geen zout, peper of kruiden toe aan het eten tijdens het koken. Als het klaar is schep je eerst iets uit voor de baby en daarna kun je als nog voor jezelf en de rest van het gezin zout, peper, kruiden enz toevoegen.
Ook voor de fruithap is het niet zo moeilijk deze zelf klaar te maken. Een banaan kan je heel makkelijk fijn prakken. Harder fruit zoals appel zou je eerst kunnen koken en daarna prakken. Je zou deze ook kunnen raspen.
Maar wat doe je als je een keer iets anders wilt?
Wat als jullie een keer friet of chinees hebben gehaald of het eten wat je gemaakt hebt is echt niet geschikt voor een baby. Wat geef je dan? Voor dat soort momenten is de diepvries handig. Zelf heb ik altijd wel iets van erwtjes en worteltjes of broccoli in de diepvries liggen. Met wat diepvriesgroenten en een aardappel, pasta of rijst heb je snel een makkelijke en goedkope babymaaltijd op tafel.
Geef een reactie