Mag ik bellen? Liever niet

Gelukkig is er het bel me niet register

Gisteren was ik druk met de kinderen. Jassen en schoenen aan, tijd om naar opa en oma te gaan en voor mij om te gaan werken. De telefoon ging. Even snel dan. Of ik een kind had wat bijna vier is en binnenkort naar de basisschool gaat. Dat klopt, mijn zoon wordt begint oktober vier en mag na de zomervakantie komen wennen. De volgende vraag was of ik interesse had in een tijdschrift voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Nou nee dus. Tijdschriften zijn leuk, maar kosten ook geld. Zeker als je er nog een abbonement op hebt. Je moet er dan ook nog eens opletten dat je op tijd opzegt anders zit je er weer een jaar aan vast. Een keer een tijdschrift in de winkel kopen is dan goedkoper. Nog goedkoper is om bij de bibliotheek langs te gaan en het tijdschrift daar te lezen. Dat kost je helemaal niks.

Na mijn “geen interesse” antwoord, was de volgende vraag of ze me in de toekomst mochten benaderen voor andere acties. Mijn antwoord was een duidelijke nee. De verkoopster bleef verder vriendelijk en wees me op het bel me niet register. Eén keer regristreren en je wordt niet meer benaderd door de telemarketeers. Wel zo handig.

Telemarketeers zij verplicht het bel me niet register te controleren voordat ze iemand benaderen. Maar dan zijn er ook nog de verkopers die aan de deur komen. Ben je net aan het koken of eten, gaat de bel. Op zo’n moment wordt je vaak nog meer overrompelt door de verkoper dan telefonisch en nee zeggen is lastiger.

Het zijn vaak producten die je niet nodig hebt, maar die je wel geld kosten. Soms wordt je zo overompelt dat je ja zegt. Naderhand kom je tot de conclusie dat je het product eigenlijk niet wilde hebben.

colportage regeling
Omdat het vaker voorkomt dat mensen op deze manier (telefonisch of verkoper aan de deur) iets afsluiten, wat ze achteraf niet willen, is er de colportage regeling. Deze regeling houdt in dat je acht dagen bedenktijd hebt. Ook al is het contract volgens de verkopende partij bindend, de colportage regeling is in de wet geregeld. Je hebt dus acht dagen na ontvangst van het contract om deze alsnog op te zeggen. Bewaar een kopie van de brief die je verstuurt en verstuur hem aangetekend.

Let op: Deze regeling geld niet als je zelf iemand hebt uitgenodigd voor een verkoopdemonstratie. Koop je bijvoorbeeld iets op een tupperwareparty dan kun je je niet meer verhalen op de colportage regeling.

Bel me niet register
Colportage regeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*