Cadeau idee, portretfoto kan ook voordelig

Het is bijna sinterklaas. En een paar weken daarna volgt de Kerstman. De decembermaand is een echte cadeautjes maand. Wil je dit jaar iets geven wat niet alleen leuk, maar ook persoonlijk is? Wat dacht je dan van een portretfoto van je kinderen, kleinkinderen, broers/zussen, het ligt er maar net aan voor wie het portret bedoeld is en wie jij er op wilt.

Hiervoor kun je naar een professionele fotograaf, maar vaak kost dat dan gelijk een aardig centje. Je kunt het natuurlijk ook zelf doen. Met een paar handige tips heb je al snel een leuke foto en een voordelig persoonlijk cadeau.

Wat heb je nodig?
-Een fototoestel
-Een statief kan handig zijn, maar hoeft niet. Als alternatief kun je gebruik maken van de muur, iemands schouder, een stamboom, een tafel, een stoel, je eigen knie.
-Bij het fotograferen van kleine kinderen is speelgoed haast onmisbaar.
-Een goed humeur

Tips:
-Zorg voor een rustige achtergrond
-Als je de foto genomen hebt, maak dan gelijk een tweede foto erachteraan. Dit geeft een minder geposeerde foto
-Fotografeer nooit tegen de zon in. Laat het model in de zon kijken
-Een mooie blauwe lucht met heldere zon lijkt gunstig, maar is dit niet. Dit zonlicht geeft al snel harde lijnen, schaduwen en dichtgeknepen ogen. Op het middaguur staat de zon op zijn hoogst. Dit is dan ook het minst ideale moment om foto’s te maken.
Qau licht is het ideaal als het bewolkt is.
-Een handige mogelijkheid vandaag de dag, is dat je de foto’s op een digitale camera kunt terug zien. Doe dit dan ook tussendoor. Vergeet niet de foto’s te vergroten. Dan zie je beter of ze wel goed scherp zijn.
-Stem kleding op elkaar af. Sommige kleuren kunnen met elkaar vloeken. Spreek van tevoren af wat voor kleding iedereen aan doet en houdt de kleding eventueel naast elkaar.
Witte kleding kan voor een mooi effect zorgen met een witte (sneeuw) achtergrond, maar het kan er ook voor zorgen dat je model in de achtergrond verdwijnt. Dit geld ook voor zwart.
-Wil je binnen een foto maken? Kies dan voor een egale (liefst witte) muur of hang een wit laken op. Strijk het laken van tevoren en probeer deze zo strak mogelijk op te hangen.
-Maak wat grapjes tussendoor en maak een praatje. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer en daarmee ook leukere foto’s
-Met een digitale camera kun je vaak honderden foto’s maken, maak hier gebruik van. Beter 100 foto’s en 10 goede, dan 2 foto’s die beide mislukt zijn.
-Laat je model(len) naar de camera kijken en stel de camera scherp op de ogen

Vind je het lastig om een goede foto te maken of heb je geen goede camera? Dan kun je natuurlijk altijd een bekende vragen om een foto te maken. Als je niemand in je omgeving kent die dit zou kunnen, zou je nog op zoek kunnen naar een hobby fotograaf. Vraag dan wel naar zijn portfolio. Zo heb je een idee van zijn manier van fotograferen en of dit bij jullie past. Je hoeft je niet te beperken tot één fotograaf. Informeer bij een stuk of drie en vergelijk de prijs en foto’s.

Foto’s klaar en dan?
Als de foto’s gemaakt zijn en er zitten een paar leuke tussen wil je hier natuurlijk wel een leuk cadeau van maken. Je zou de foto kunnen afdrukken en in een lijstje stoppen, maar dit is misschien een beetje saai of heb je al vaker gedaan. Tegenwoordig kun je er nog veel meer.

-Afdrukken op posterformaat
-Afdrukken op canvas
-Afdrukken op acrylglas
-Afdrukken op aluminium
-Afdrukken op een mok (leuk met een tekst als superpapa, -mama, -opa, -oma enz)
-Meerdere leuke foto’s kun je bundelen in een digitaal foto album
-T-shirt
-Rompertje
-Tas
-Puzzel
-Sneeuwbol
-Stickers
-Agenda

Waar kun je de foto af laten drukken?
Er zijn verschillende winkels met een fotoservice. Denk maar eens aan Kruidvat, Hema, Primera en Blokker. Op hun sites vind je de actuele prijzen en aanbod.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*