Rood staan op je rekening, wat kost het ?
De kosten voor rood staan op vrij fors, sterker nog het is de duurste vorm van geld lenen. Een kleine inventarisatie op de websites van 3 populaire banken levert de volgende percentages:
ING 9,3%
SNS bank 11%
Rabobank 14,9%
Er zijn per bank forse verschillen maar algemeen kan gezegd worden dat het rentepercentage voor rood staan op je betaalrekening is gemiddeld zo’n 10% uitgerekend op jaarbasis.
Als je dus gemiddeld 1000,- euro per maand rood staat kost je dit dus op jaarbasis 100,- euro wat dus echt weggegooid geld is.
Maar ook als het om kleinere bedragen gaat is het toch zonde als je (vaak zonder erg) op deze manier geld verkwist.
Wat kun je er tegen doen ?
Wellicht een aantal open deuren maar voor de volledigheid noem ik ze toch even
- Zo snel mogelijk je tekort inlopen, indien mogelijk vanaf je spaarrekening het tekort direct overboeken naar je betaalrekening
- Met een vaste regelmatig je saldo checken op je betaal en spaarrekening
- Inzicht in wanneer welke grote inkomsten en uitgaven bijgeschreven en afgeschreven worden, met name salaris en huur/hypotheek
Als hulmiddel voor het inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven is het handig om een kasboek bij te houden. Hierover zullen we binnenkort op deze site meer aandacht besteden. - Voordat je gaat winkelen of een grote (online) aankoop doet eerst je saldo te checken
- De mogelijk tot rood staan op je betaalrekening uit laten zetten
- In de verloren uurtjes (of tijdens een saaie film) wat extra geld verdienen bijvoorbeeld met een spaarprogramma
- Bekijk de startpagina voor schuldhulp
Indien je beschikt over een smartphone met internet of een tele-spaar rekening is het laatste helemaal makkelijk want ook als je saldo niet toereikend is kun je altijd ter plekke waar je ook bent met je telefoon geld overboeken van je spaar naar betaalrekening.
BKR notering ook zonder betaalschuld.
Overigens geldt er dat als je de mogelijkheid hebt tot 1000,- euro rood te staan op je betaalrekening, je dit ook automatisch een BKR notering oplevert.
Het maakt hierbij niet uit of je ook daadwerkelijk in het rood staat of al jaren in de plus staat op je betaalrekening.
Bij bepaalde transacties (zoals tegenwoordig ook bij elke hypotheek) is het een vereiste dat je geen BKR notering hebt. Als je dus van plan bent om een huis te kopen ben je dus sowieso verplicht om je kredietlimiet op je betaalrekening uit te zetten.
Ook voor sommige banen (o.a. bij banken en verzekeringen) is het overleggen van een BKR toetsing een vereiste.
Enfin, alle reden om te overwegen of het hebben van een kredietlimiet mogelijkheid op je betaalrekening wel of niet gewenst is.
Geef een reactie