Meer overzicht financiën

Besparen begint met weten waar je geld heen gaat. Een overzicht met waar het naar toe gaat helpt hier goed bij. Natuurlijk kun je geregeld het overzicht op je internetbankieren checken, maar een duidelijke verdeling in posten geeft meer overzicht. En als je weet waar je geld naar toe gaat, weet je ook waar je teveel aan uitgeeft. En waar je het beste op kan besparen.Hoe maak je zo’n overzicht?
Een overzicht van je financiën kun je goed maken met een een huishoudboekje of kasboekje. Een huishoudboekje kun je handmatig maken en bijhouden. Je kunt kasboeken kopen waar de kolommen al in staan. Je kunt ook een schrift kopen en de kolommen zelf in het schrift maken. Het nadeel hiervan is dat het veel werk is om alles goed bij te houden. Iets wat veel werk kost, is lastig om vol te houden.

Gelukkig kan het tegenwoordig een stuk makkelijker. Je kunt op de computer een overzicht in Excel of Word bijhouden. Verdeel je inkomsten en uitgaven in duidelijke posten. Bijvoorbeeld boodschappen, hierin zet je alles wat je aan boodschappen gedaan hebt, maakt niet uit in welke supermarkt dit geweest is. Een andere optie is een digitaal huishoud/kasboek. Er zijn er verschillende die je online kunt aanvragen. Deze kasboeken werken samen met internetbankieren. Je kunt van je internetbankieren een overzicht downloaden van een bepaalde periode en deze in je digitaal kasboek uploaden. Deze manier van het bijhouden van een kasboek is veilig, aangezien je geen transacties maakt.

Als je een goed overzicht hebt weet je waar je teveel aan uitgeeft. Veel posten zoals verzekeringen, hypotheek of huur staan vast, maar er zijn ook variabele posten, denk maar eens aan kleding, boodschappen en al die extra’s zoals cadeautjes. Dat zijn de posten waar je wel op kan bezuinigen. Vraag je maar eens af of je de kleding die je die maand gekocht hebt wel nodig hebt? En of de boodschappen die gedaan zijn niet goedkoper kan?

De volgende stap is het maken van een begroting. Schrijf op wat je per maand uit kunt geven en wat je die maand aan uitgaven denkt te hebben. Probeer je zoveel mogelijk aan je begroting te houden om verassingen te voorkomen

Let op: Inkomsten en uitgaven kunnen per maand verschillen. Zo kunnen inkomsten van een maand meer zijn als je vakantiegeld en kinderbijslag krijgt. Maar je hebt ook dure maanden zoals december.

Tip: In het meest gunstige geval hou je elke maand een x bedrag over. Wat kun je hier het beste mee doen? Zet het op je spaarrekening. Je kunt ook elke maand een vast bedrag over maken. Geld op je spaarrekening komt goed van pas bij onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasmachine of auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*