Hoe leer je je kinderen omgaan met geld?

In een maatschappij waarin alles steeds duurder is, is het belangrijk om bewust om te gaan met je geld. Niet alleen voor ons als volwassenen kan dit lastig zijn. Voor kinderen is het nog veel moeilijker.

Wacht niet te lang met je kinderen iets over omgaan met geld te leren. Hoe klein een kind ook is, je kunt hem al wel bij brengen dat spullen geld kosten. Er staat nou eenmaal geen geld of speelgoedboom in de tuin. Papa’s en mama’s werken voor die spullen.

Wat kun je doen om je kind hier bewust van te maken?

-Zakgeld
Wat is nou een goede leeftijd om hiermee te beginnen? Vanaf ongeveer zes jaar. Op deze leeftijd kunnen kinderen goed het verschil tussen de munten zien. Je kunt ze al iets meer uitleggen over de waarde van geld en wat je hiermee kan doen

-Iets extra verdienen door klusjes te doen
Niets is leuker dan de mogelijkheid hebben om meer geld te krijgen. Maar net zoals wij moeten werken voor ons geld, kun je dit kinderen prima leren. Voor elk klusje krijgen ze een x bedrag.

-Sparen
dat kleine autootje is leuk, maar even doorsparen en je kunt iets veel groter en leukers kopen
Als een kind eenmaal geld heeft, wilt hij dit het liefst gelijk uitgeven. Je kunt uitleggen wat ze nog meer met geld kunnen doen als ze even sparen. Zeker als er iets op het verlanglijstje staat kun je dit gebruiken als argument voor het sparen. Voor een paar euro koop je snoepjes, maar voor dertig euro de radiografisch bestuurbare auto die al zolang gewenst is. Reken samen uit hoeveel je kind nog nodig heeft en hoelang het duurt voordat hij het bij elkaar heeft.

-Spullen verkopen tijdens een (koninginnen)markt
Zo leert je kind zelf geld verdienen. Geld waar je voor gewerkt hebt, ga je vaak wat beter om dan geld dat je gewoon krijgt

-Leer kinderen onderscheid maken tussen wat ze echt nodig hebben en wat ze graag willen hebben
Ouders kunnen tenslotte ook niet alles kopen wat ze graag willen. Eerst de vaste lasten en dan de leuke dingen.

-Uitleggen waar geld vandaan komt.
Als je kind snapt hoe papa en mama aan geld komen, krijgt het meer besef dat ook papa en mama geen oneindige portemonnee hebben en dat ook zij moeten werken om geld te verdienen.

-Eerste bijbaantje
Met het eerste bijbaantje is het verleidelijk om de eerste verdiende centen gelijk uit te geven aan kleding, uitgaan enz. Leg je kind uit waarom het verstandig is niet alles in één keer uit te geven, maar ook een deel op de spaarrekening te zetten. Leuk voor een vakantie met vrienden op korte termijn. Handig als je kind in de toekomst op kamers wilt.

Kleine kinderen leren vaak op speelse wijze het best. Een speelkassa of winkeltje is dan ook een goede manier om ze spelend kennis te laten maken met geld. En voor wat oudere kinderen kun je denken aan gezelschapsspellen zoals monopoly.

Reclames kunnen zeker voor kinderen nog heel verleidelijk zijn. Een jong kind kan nog niet goed het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid maken, hierdoor worden ze makkelijker beïnvloed door reclames, dan volwassenen. Je kunt je kind vragen waarom ze nou net die schoenen willen. Grote kans dat het antwoord zit in de reclame wat hij pas op tv gezien heeft. Ook jonge kinderen kun je uitleggen dat hij niet alles wat hij bij de reclames ziet nodig heeft.

Als kinderen richting pubertijd gaan, gaat de groepsdruk een rol spelen. Een gewone mobiel is niet goed genoeg meer, nee dat moet een I phone zijn en doe er dan maar gelijk een tablet bij. Wat dacht van kleren? Gewone kleren kunnen niet en zeker niet als ze van de goedkopere winkels zijn. Het liefst een merk en dan wel zo duur mogelijk. Al deze spullen geven jongeren het gevoel van status en vooral het gevoel van erbij horen.

Zeker jongeren kun je meer inzicht geven in hun uitgaven door een eigen kasboek bij te laten houden. Inkomsten zijn dan bijvoorbeeld zakgeld, kleedgeld, bijbaantje. In de andere kolom kunnen ze alles opschrijven waar ze het geld aan uitgeven. Zo hebben ze zelf een makkelijker overzicht waarin ze zien waar hun geld heen gaat, waar ze teveel aan uitgeven en hoeveel ze elke maand overhouden of tekort komen.

Ook met een mobieltje, wat haast onmisbaar is vandaag de dag, kan je een kind leren omgaan met geld. Laatst vertelde een collega dat de dochter van haar vriendin een mobieltje had gekregen met abonnement. Het meisje belde er meer mee dan dat ze er erg in had, het was tenslotte een “gratis” mobieltje. Voordat ze het wist kwam er bij moeder de rekening van achthonderd euro binnen. Wat je kunt doen in zo’n situatie, je kind zelf zijn schuld terug laten betalen. Geld verdienen door thuis klusjes te doen of een bijbaantje waarbij een deel van het verdiende geld gebruikt wordt om af te betalen.
Nog beter is om dit te voorkomen. Bij een mobiel waar je een beltegoed voor moet kopen kun je één kaart met tien of twintig euro geven. Beltegoed op? Jammer, wachten tot de volgende maand of zelf een nieuwe kaart kopen.

Voor kinderen die gewend zijn om altijd maar te krijgen wat ze willen, is het nog lastiger om met geld om te gaan. Er komt een moment dat ze geen kinderen meer zijn en op eigen benen komen te staan. Als ze dan pas leren dat geld ook echt een keer op kan zijn en je het niet zomaar aan alles kan uitgeven, kan het al te laat zijn. Schulden als je nog jong bent, is iets wat je niet voor je kind wilt.

Heb je zelf kinderen en de ervaring dat ze een keer niet goed omgingen met geld. Of juist een tip wat heel goed werkt? Laat het ons weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*