Top 10 gratis software
Als tegenhanger van veel commerciële programma’s zijn tegenwoordig open source en gratis versies beschikbaar die niet alleen gratis zijn maar soms ook beter dan hun commerciële tegenhangers.
Een aantal open source programma’s en gratis tools die ik regelmatig gebruik (en iedereen kan aanraden) zijn de volgende:
1. Open Office
Hier heb ik eerder een artikel over beschreven. Open Office is de open source tegenhanger van Microsoft Office en kan overweg met de populaire office formaten.
2. VLC Player – http://www.videolan.org/vlc/
De VLC player is een lichtgewicht multi media speler, die vrijwel alle video en audio formaten ondersteund zonder extra Codecs te installeren.
Grootste voordeel van deze speler is dus dat veel avi bestanden die niet direct in de standaard Windows Media speler afgespeeld kunnen worden wel door VLC media speler ondersteund worden.
Verder is het een klein programma wat minder eisen aan je computer stelt en bevat het een aantal handige opties zoals versneld afspelen van (tutorial) videos.
Kortom mijn favoriete speler die doet wat hij moet doen zonder veel nutteloze fratsen.
3. Keepass – http://keepass.info
Ken je het probleem dat je de belastingen moet invullen maar dat je alweer je Digi-D vergeten bent. Deze en al je andere wachtwoorden kun je veilig in dit programma versleutelen.
Daarna hoef je nog maar 1 master wachtwoord te onthouden en kun je al je andere wachtwoorden hierin opzoeken. Ook als iemand een copy van je wachtwoorden bestand zou kunnen maken, kan hij er nog niets mee zolang het master paswoord maar geheim is.
Ik ken weinig mensen die een dergelijk programma op hun computer gebruiken, maar eenmaal geïnstalleerd kun je al snel niet meer zonder. De tijd (en frustratie) die het mij heeft bespaard is in elk geval groot.
Zou wel regelmatig een back-up van je
4. 7-zip
Open source programma om zip files te maken en uit te pakken (o.a. handig als je bestanden wilt mailen).
7-zip kan overweg met vrijwel alle bekende archiveer extensies (bijv. ook rar en minder gangbare formaten) en werkt eenvoudig en erg snel.
5. Skype
Gratis “bellen” naar andere Skype gebruikers in binnen en buitenland. Er is ook een betaalde versie met nog meer mogelijkheden (tegen vergoeding naar vaste en 06 nummers bellen bijvoorbeeld).
Maar ook de gratis versie bied leuke mogelijkheden en is eigenlijk een must have.
6. Gimp
Uitgebreid tekenprogramma, wat (na downloaden van een plugin) ook Photoshop PSD bestanden ondersteund. Minder uitgebreid als Photoshop maar wel kleiner en gratis.
7. AVG antivirus
Goede antivirus waarvan zowel een goede gratis versie als ook een iets uitgebreidere betaalde versie van aanwezig is.
De gratis versie functioneert prima en update zichzelf regelmatig en doet niet onder voor commerciële virusscanners.
Een nadeel van deze virus scanner is dat deze oudere of mindere krachtige computers erg kan vertragen, in dat geval is de minder zware toepassing Avast Free Antivirus of Microsoft Essentials een goed alternatief.
8. Core temp
Kleine tool om de temperatuur van je CPU’s mee in de gaten te kunnen houden, te hoge temperaturen voor langere perioden zijn schadelijk voor de levensduur van je PC.
9. Notepad ++
De uitgebreide versie van de bekende kladblok (Notepad). Handig voor notities en kleine documenten zonder opmaak of afbeeldingen.
10. CPUZ – http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html
Gratis programma wat veel technische informatie over je computer geeft. Ook als je atechnisch bent kun je hiermee je voordeel doen.
Bijvoorbeeld stel je wilt extra geheugen kopen voor je computer, maak dan eerst een paar screenshots uit CPUZ dan kan vervolgens elke computerwinkel je verder helpen en uitleggen welke geheugenchips voor je computer geschikt zijn.
En omdat je altijd meer moet doen dan je beloofd ;), mijn nummer 11:
11. Firefox browser / Google Chrome
Twee gratis browsers die je op je systeem kan installeren naast Internet Explorer. Beide werken op de meeste websites net iets sneller als Internet Explorer.
De FireFox browser kun je makkelijk met allerlei extensies uitbreiden en inrichten naar eigen smaak.
De Google Chrome browser is een erg “cleane” browser, geen overbodige balken e.d. waardoor het scherm optimaal gebruikt wordt en ook de incognito mode is erg handig.
In de incognito mode wordt niet opgeslagen wat je in je browser doet (geen adressen of cookies) dus als je aan het zoeken bent naar een leuk cadeautje voor je geliefde die ook wel eens op je computer werkt is dit een handige manier om dit af te schermen.
Zijn er nog andere handige gratis programma’s en tools die jij gebruikt en eigenlijk ook in deze lijst zouden thuishoren. Laat je reactie met jouw favoriet achter.
Sommige onderdelen gebruik ik al, zijn in Windows 7 ook prima te gebruiken.