Campagne tegen toenemende fraude bij internetbankieren
Een tijd terug vertelde een collega dat haar man een mailtje had gekregen van de bank. In het mailtje stond een link naar het internetbankieren. Hij klikte hierop. Dacht dat dat moest, want dat stond in die mail. Pas later bedacht hij zich dat de mail eigenlijk wel erg raar was. Toen hij nog eens via de normale weg ging internetbankieren bleek er geld van zijn rekening afgeschreven te zijn. Hij belde de bank en zijn rekening werd geblokkeerd. Het geld was weg en kon niet meer achterhaald worden.
Deze man is helaas niet het enige slachtoffer van internet fraude. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen. In deze tijd waar alles sneller en makkelijker wordt, komen er steeds meer nieuwe manieren van fraude bij.
De Nederlandse Vereniging van Banken vind dat er iets aan gedaan moet worden. Met hun campagne willen ze mensen beter informeren over deze vormen van fraude.
Hoe weet je of je met een phishingmail te maken hebt?
Phishing is de meeste voorkomende manier van fraude met betrekking tot internetbankieren. De mails zijn onpersoonlijk en in gebrekkig Nederlands geschreven. Er wordt gevraagd naar veiligheidscodes. Er zijn dreigingen voor gevolgen, mocht u deze niet willen geven. Er wordt gevraagd om op een link naar een vreemde website te klikken. Mocht je je persoonlijke gegevens al doorgemaild hebben en er later pas achter komen dat het misschien wel phishing was of het niet helemaal vertrouwen. Stel dan gelijk je bank op de hoogte.
Andere vormen van fraude
Naast mails kan er ook telefonisch naar persoonlijke gegevens gevraagd worden door iemand die zich voordoet als een bankmedewerker.
Fraude kan ook door malware. Foute software installeert zich op je computer om zo persoonlijke bankgegevens uit te lezen.
Hoe komt malware op je computer? Dit gebeurd via e-mails, USB sticks, afbeeldingen of links op een website.
De kans op malware kun je verkleinen door twee gebruikersaccounts aan te maken op je computer. De ene gebruik je om zelf toestemming te kunnen geven als software zich op je computer wilt installeren en de andere zet je op minimale privileges voor dagelijks gebruik. Zorg dat de updates van je computersoftware automatisch geupdate wordt en zorg voor een goede antivirus, antispy en firewall. Controleer de beveiliging van sites die je bezoekt en bekijk of de website wel betrouwbaar is. E-mails die onbetrouwbaar overkomen kun je het beste ongeopend gelijk weggooien.
Wat als je computer al geinfecteerd is door malware of je hebt dit vermoeden? Ga dan NIET vanaf je eigen computer naar internetbankieren. controleer de transacties van je rekeningen op een andere computer. Een virusscanner kan de malware opsporen en verwijderen.
Met skimming worden je pasgegevens gekopieerd. Om dit te doen wordt er een extra kaartleesapparaatje in de pasinvoer van een geld- of betaalautomaat geplaatst. Vervolgens kijkt een crimineel je persoonlijke pincode af en halen ze geld van je rekening.
De banken proberen dit te voorkomen door het plaatsen van voorzetmondjes op de pasinvoer van geldautomaten. Winkeliers worden aangemoedigd regelmatig hun pinautomaten te controleren. En zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, zijn er steeds meer winkels met een nieuwe pinautomaat die beter beveiligd is tegen skimming. Deze nieuwe manier van pinnen wordt vanaf 1 januari 2012 geheel doorgevoerd.
Let op: Banken zullen nooit telefonisch of per mail om bankgegevens vragen.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op de site van veilig bankieren:
veilig bankieren
Nog een belangrijke extra tip. Wanneer je financieele transacties doet over het internet (betalen, bankieren, vertrouwelijke informatie invoeren).
Controleer dan of je webpagina een beveiligde verbinding heeft, dit kun je op 2 manieren zien. In de adresbalk staat https:// i.p.v. http:// en veel browser laten op de status balk een gele sleutel of slotje zien.
Op dit moment wordt alle informatie die je over internet verstuurd versleutelt zodat niemand anders mee kan kijken wat je verstuurd. Verder een goed artikel !