Gratis alternatief voor Microsoft Word 2010

Veel mensen maken gebruik van het Microsoft Office pakket. Deze omvat onder andere Microsoft Word (tekstverwerker), Microsoft Excel (spreadsheet met rekenbladen), Power Point (voor presentaties).

Vooral Microsoft Word wordt veel gebruikt en wordt vaak gezien als de standaard onder de tekstverwerkers. Veel mensen gebruiken dit programma, dus als je van iemand een tekst krijgt is dit vaak in Word formaat.

Geld besparen op Microsoft OfficeVeel mensen die al een oudere versie van Word hebben (Office 97) lopen steeds vaker tegen het probleem aan dat teksten die ze ontvangen of downloaden op internet steeds vaker opgezet zijn in de nieuwste versie van Word en niet meer leesbaar zijn in een oudere versie.

Deze bestanden hebben dan een extensie .docx in plaats van .doc. Het is overigens nog steeds mogelijk in de nieuwste versie van Word om teksten in het oudere formaat op te slaan (.doc), zodat mensen met een oudere versie het bestand zonder problemen kunnen lezen.

Het aanschaffen van de nieuwe Office 2010 met daarin de nieuwste versie o.a. Word, Excel, Powerpoint kost momenteel ongeveer € 125,- (Home Editie). Het gebruik van niet geregistreerde versie met niet legale codes is niet toegestaan en ook niet erg praktisch. Omdat dit vaak maar tijdelijk werkt en na elke grote update van Windows en Office het pakket weer gedeactiveerd wordt.

Je hoeft je echter niet verplicht te voelen om een (nieuwe) versie Office aan te schaffen omdat er een goed alternatief is voor de commerciële oplossing namelijk een open source oplossing genaamd Open Office welke ook met de nieuwe Microsoft Office documenten (.docx) kan werken.

Open Office is een open source programma wat inhoud dat er geen licentiekosten aan de software zitten ofwel simpel gezegd het zijn gratis programma’s die vrij te downloaden zijn.

Gratis is slechte kwaliteit ?

Klinkt misschien wel te mooi om waar te zijn, niet ? Misschien even handig om een paar hardnekkige misverstanden over open source op te sommen.

 • Het is gratis dus de kwaliteit zal wel laag zijn …

  Net als bij gewone commerciële software varieert de kwaliteit van open source ook per applicatie. Echter er is veel open source software die een zeer hoge kwaliteit heeft en soms zelfs beter is dan de commerciële tegenhanger waardoor ook in bedrijven zelfs bij bedrijfskritische toepassingen er open source software gebruikt wordt.

 • Open source software zit vol bugs …

  Open source software wordt gebouwd door grote groepen programmeurs van over heel de wereld die vaak naast hun betaalde baan tijd vrijmaken om op vrijwillige basis software te schrijven. De basis van de software (de broncode) wordt vrij gedeeld zodat andere programmeurs eenvoudig deze software na kunnen kijken op fouten. De praktijk wijst uit dat dit ervoor zorgt dat open source vaak minder bugs bevat en dat bestaande bugs sneller gevonden en opgelost worden.

Terug naar Open Office. Dit is dus een gratis open source oplossing met 7 programma’s waaronder:

– Open Office Writer (vergelijkbaar met Microsoft Word)
– Open Office Calc (i.p.v. Microsoft Excel)
– Open Office Impress (i.p.v. Powerpoint)

Het gebruik van deze programma’s vertoond veel overeenkomsten met de commerciële tegenhangers. In mogelijkheden en features verschillen ze nauwelijks van elkaar.

Ook kunnen vrijwel altijd zonder problemen bestanden in .docx / .doc (Word), .xls (Excel) en .ppt (Powerpoint) formaat zonder problemen worden ingelezen.

Wanneer een bestand in Open Office writer gemaakt wordt en opgeslagen in Word formaat zijn er wel mensen die soms problemen hebben gemeld bij het openen van deze documenten in Microsoft Word.

Wat zijn de voordelen ?

 • Het is gratis
 • Beschikbaar in het Nederlands
 • Is snel en makkelijk te installeren (en ook te de-installeren)
 • Neemt relatief weinig schijfruimte in beslag
 • Kan naast office draaien (je hoeft Microsoft Word dus niet van je computer af te halen)
 • User Interface lijkt sterk op de algemeen bekende Office 97 interface
 • Ondersteunt (naast de Office formaten) ook het .ODF formaat wat ook in andere (niet Microsoft) software gebruikt wordt

Disclaimer: hoewel ik de software op mijn eigen computer en bij talloze andere mensen zonder enige problemen geïnstalleerd heb, is het downloaden en installeren van deze software op eigen verantwoordelijkheid. Wanneer je zelf niet over computerkennis beschikt is het altijd verstandig om een deskundig iemand mee te laten kijken bij de installatie.

Hoe installeer je het ?

Surf naar www.openoffice.org. Klik op “I want to download open office”.

Open Office installeren

Let er op dat er “in Dutch” bij staat zodat je de Nederlands talig software installeert. Na het downloaden installeren volgens instructie.

2 reacties op “Gratis alternatief voor Microsoft Word 2010

 1. Helemaal happy met dit programma, ik heb voor school natuurlijk word nodig maar ik kan dat niet betalen en me ouders ook niet. Ik kon een proefversie een tijdje gebruiken maar die was verlopen toen kwam ik hier een top programma ben zo blij met wie dit hebben mogelijk gemaakt. Echt een uitkomst voor mensen met minder geld die het echt nodig hebben.

 2. Open Office is een prima aternatief. Alleen jammer dat je tekstdocumenten niet kunt opslaan in docx format (Word 2007-2010)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*